We zullen u uitleggen wat een spookfactuur is. Daarna geven we u advies over hoe te handelen als u per ongeluk een onterechte factuur, ofwel spookfactuur heeft betaald.

Wat is een spookfactuur?

Een spookfactuur is een factuur van een bestaande of verzonnen instantie voor diensten of goederen die nooit geleverd zijn. De persoon die de factuur verzonden heeft, oftewel de oplichter, hoopt dat zijn factuur niet op zal vallen tussen andere facturen die een bedrijf krijgt en daardoor zomaar betaald zal worden.

Het bedrag op een spookfactuur is meestal niet hoger dan ongeveer 130 euro, op deze manier zal het nog minder opvallen, ervan uitgaande dat lage bedragen niet- of minder goed gecontroleerd worden.

Onterecht spookfactuur ontvangen?

Als je je bewust bent van het feit dat je een onterechte spookfactuur hebt ontvangen, negeer het en geef het aan bij instanties. Mocht je erop in willen gaan, je kunt dan een aangetekende brief versturen naar de fraudeurs. Het is belangrijk dat je in de brief aangeeft dat er nooit toestemming is gegeven voor de opdracht waarvoor geld in rekening is gebracht.

Onterechte spookfactuur betaald?

Als je eenmaal een onterecht spookfactuur betaald hebt, is de kans groot dat je bij de oplichter op een lijst gezet wordt. Je kunt dan later nogmaals een factuur ontvangen, de oplichter hoopt dat er nogmaals betaald zal worden.

Maar wat nou als je een onterechte spookfactuur betaald hebt en je komt erachter dat het foute boel is? Het is zeer moeilijk om je geld terug te krijgen nadat je de factuur betaald hebt. Jij hebt tenslotte zelf de handtekening gezet.

Een advocaat is vaak duurder dan de betaalde factuur en je zal daardoor alleen maar meer geld kwijt. Wat je nog kunt proberen is het geld via de bank terug storneren en dan hopen dat het geld niet wederom van je rekening wordt gehaald. Je kunt, als het geld weer van je rekening wordt geschreven, naar de bank gaan en het geld nogmaals terug storneren. Je kunt dit een aantal keer blijven doen en hopen. Dit kan tot 8 weken na de afschrijving.

Juridische hulp bij geld terug claimen

Je kunt ook hulp van een advocaat inroepen en op die manier gezamenlijk op een juridisch juiste manier je geld terug proberen te halen. In veel gevallen is dit succesvol, zeker als het een bekende oplichter blijkt te zijn. Soms heb je echter te maken met onbekenden / buitenlandse criminele bendes. Dan wordt het geld terughalen lastig, echter kan uw aanpak er wel voor zorgen dat er niet meer mensen in deze fraude trappen.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 78

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op