In algemene voorwaarden of contracten worden regels vastgesteld. Deze regels worden ook wel de kleine lettertjes genoemd. Aan de consument, maar ook zeker aan elke ondernemer is aan te raden om deze te allen tijde te lezen. Het kan je een hoop ellende besparen. Het enige is dat niemand dit graag doet, maar er wel naar moet kijken indien er iets niet volgens plan gaat of er een conflict ontstaat.

Algemene voorwaarden of contracten moeten qua taalgebruik begrijpelijk zijn om misverstanden te voorkomen, maar dienen ook juridisch juist te zijn. Je kunt algemene voorwaarden of contracten opstellen voor producten of diensten. Dit is niet verplicht, maar veel ondernemers doen dit wel, om duidelijk te creëren voor de consument maar ook voor zichzelf over allerlei zaken die met de verkoop of geleverde dienst te maken heeft, zoals de garantie en aansprakelijkheid, verzendmethode, levertijd en betaling.

Opstellen Algemene voorwaarden

Op internet zijn verschillende formats te vinden voor algemene voorwaarden en contracten voor allerlei branches, vanuit hier kun je beginnen met het opstellen. Je kunt ook beginnen met even opschrijven welke specifieke onderdelen voor jou er in ieder geval in moet staan. Bijvoorbeeld als je een specifieke dienst aanbiedt.

Ideeën van internet zijn erg handig, maar geef er als bedrijf je eigen draai aan, waar je zelf achterstaat en wat redelijk is voor de consument of andere partij. Je kunt algemene voorwaarden en contracten ook laten opstellen door een juridische professional, zoals een jurist of wellicht een advocatenbureau.

Publiceren voorwaarden

Als je algemene voorwaarden of een contract hebt opgesteld kun je deze opsturen naar bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel of naar je vaste klanten. Publiceren op je website en/of meesturen met elke deal die je sluit is ook noodzakelijk.

Rechtsgeldig maken

Algemene voorwaarden of contracten zijn niet vanzelfsprekend rechtsgeldig. Er zijn twee eisen waarom ze moeten voldoen. Allereerst moeten algemene voorwaarden openbaar zijn voor de klant. Ze moeten te allen tijde goed bereikbaar zijn op bijvoorbeeld de website of een met email mee verzonden bijlage.

De tweede eis is dat de klant akkoord moet zijn gegaan met de voorwaarden, door middel van het aanvinken van een hokje ofwel een handtekening. De consument kan bijvoorbeeld bij een bestelling niet verder zolang het hokje van de acceptatie algemene voorwaarden niet is aangevinkt.

Als het niet gaat om een online verkoop, zorg er dan voor dat de klant een handtekening heeft gezet ter akkoord voor de algemene voorwaarden. Zolang dit niet is gebeurt, kunt u nergens naar verwijzen bij een eventueel conflict, daar er geen akkoord is gegeven voor de algemene voorwaarden.

In een contract staan ook algemene voorwaarden en deze moeten ter afronding ook worden ondertekend door de consument, maar ook door u als ondernemer, op deze manier wordt het contract rechtsgeldig gemaakt.

Rechtsgeldigheid controleren

Wilt u advies of ondersteuning bij het opstellen, veranderen of controleren van uw algemene voorwaarden? Wilt u wellicht verschillende voorwaarden, overeenkomsten en contracten binnen uw bedrijf laten controleren door een jurist of advocaat? Dat kan, neem daarvoor contact op met ons telefoonnummer en wij zullen u te woord staan en u voorzien van heldere tarieven en adviezen. U kunt vervolgens zelf en/of samen met de jurist een keuze maken wat voor u het beste is. Na controle weet u zeker dat uw overeenkomsten, contracten en ook algemene voorwaarden juridisch juist zijn, en staat u bij een conflict of vervelende juridische situatie volledig, of in ieder geval sterker, in uw recht.

Vraag dan nu juridisch advies aan.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 78

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op